DOWNLOAD OUR APP

Read latest news on your phone
app-store

ARTICLE : That loh theih lohna bawm

Mar 13, 2022

Politics vek hian kan fairel bel thlenga a nghawng thin avangin dik leh fel taka Politics kalpui a nihna ram chu an dingchhuak a, hma an sawn duai duai a, Politics khel fu lo ram te erawh an rethei tual tual a, ram mipui lungngaiin an rum tlawk tlawk thin a nih hi.

Kapliana Pachuau
Journalist

Hmasang Greek mi fing Aristotle-a te, Plato-a ten kan nunkhaw nawm zawkna tur atana an lo duanchhuah POLITICS hi a rei tial tial a, kan lo mamawh tual tual ta mai a. Tunah phei chuan Khawvel pum mai hi he Politics rorelna hnuaiah hian kan kun a, he Politics vek hian kan fairel bel thlenga a nghawng thin avangin dik leh fel taka Politics kalpui a nihna ram chu an dingchhuak a, hma an sawn duai duai a, Politics khel fu lo ram te erawh an rethei tual tual a, ram mipui lungngaiin an rum tlawk tlawk thin a nih hi.

Khawvel leh India ram hmun dangte chu lo dahtha ta ila; Mizoram pawhin district council hunlai atanga politics kan buaipuina, politics hmanga ram kan hruaina pawh a lo rei ve ta fu mai a, tnion territory atanga state puitlinga hlankai kan nihna pawh kum 50-na hial kan thleng ta. Chutihrual erawh chuan kan politics kalpui dan fuh loh vangin vawiin thlengin mihring nuai 10 chuang awrh awmna state hi kan politician neih tawh zawng zawngten min la hruai dingchhuak hleithei lo va, eng kawngah mah intodelhna sawi tur kan nei lo va, kum tin kan state sum dehchhuah GDP a hniam em em reng a, central atanga vaibelchhe sing tel budget lokal thin awmze nei lovin a luangral hiau hiau reng a, political party kan neih lian ber berte lahin Khawvel khawi ram maha la hlawhtling ngai lo “Sum sem policy” hmanga min dinchhuahtir an la tum mek bawk a, kalphung thar aupuitute lahin a aupui ve lote tih duh zawng zawng deuhthaw an mausam phal leh chuang bawk si lo va. Mizo mipuite hi beidawngin kan rum rei ta!!

Tun hnaiah Kum 2018 MLA General Election-a Zoram mipuiin chiang taka kan lo hnawl tawh, Congress party chuan kum 20 chhung zet sum sem hmanga Zoram mipui tam tak dinchhuahtir min tumna chiang taka a hlawhchham hnuah kum 2023 inthlanpui melh ran chungin THAT LOH THEIH LOHNA BAWM min rawn zawrh leh tan a, a awmzia Zoram mipuiin kan la man chiah lo bawk nen; a hming atang hian mi tam tak nuih a za ru nghal viau mai a, tun tum assembly budget session neih zawh takah khan Serchhip Bialtu MLA Pu Lalduhoma phei chuan, “Bawm mai tak tak a lo nia!” a ti hial nghe nghe a, assembly house chhung pawh an nui thum huk a nih kha.

THAT LOH THEIH LOHNA BAWM lehkhabu, MPCC President thar, Pu Lalsawta ziah chu March 5, 2022 Inrinni khan Aizawl Press Club-ah MPCC OB leh an party MLA-ten press conference neiin he hunah hian MPCC Vice President Pu Lalthanzara’n a tlangzarh a, ni reilo teah Serchhipah pawh eng emaw ti tiin ka lo dawng ve nawlh a, phek 56 leka chhah a nih avangin ka chhiar zo thuai a. Ka lo rin dan chuan kum 2023 MLA inthlanpui lo awm tura Congress party manifesto tur riak a nih ka lo ring a; mahse, he lehkhabu hi chuan ka chan loh khanah min chhuahpui daih mai!

He lehkhabu ah hian a ziaktu Pu Sawta hian Mizo hnam hi thil chi hrang hrang hmanga rûna kan awm thu - sum duh luatna leh chungril nun tlakbalna laka runa kan awm thu te, natna hlauhawm leh ruihtheihthil hmanga runa kan awm thu te, heng lakah hian kan insiam that thuai loh chuan a tu a te mah him bik kan la awm loh tur thu te, kan insiamthat phawt chuan beisei tur kan la neih thu te, dinchhuah loh chhan tur kan neih loh thu te, sorkar tha kan mamawh thu te, ram rethei a politician hausa nih hlauhawmzia te, mi sual rual tlem tein mipui an thununa an tihretheih thinzia leh mi tha rual ngawi rengin ram leh hnam tan pawi nasa tak an  lo khawih reng theih dan te tar langin, a tih dan - system tha tak hnuaiah chuan mimal, chhungkua, Khawtlang, Kohhran leh ram pum huap ang pawha THAT LOH THEIH LOHNA BAWM siam theih a nih thu thiam takin a ziak a, mak tak maiin Congress party a sawi lang miah lo va, MNF, ZPM leh PC party pawh vawi khat mah a sawichhe lo va, party lam a thailang hauh lo hrim hrim hian he lehkhabu hlutna hi a tithuah hnih hlein ka hria.

He kan ram zim te, a mi chengte pawh Kolkatta kawtthler pakhat zat vel lekte hi political party hrang hrangten sorkarna siamin an thiam dan danin an lo enkawl tawh thin a, an policy leh manifesto han thlir ila a tha em em vek a; mahse, kan thlen chin chu heti mai hi a ni si! Party pakhat president phei chuan, “Manifesto-te chu kan inziah thatsiak mai mai alawm,” a ti hial a nih kha!

Kan thianpa, B.Lalchhanvova, CodNerc Chairman-in a sawi ka hriat reng chu, “India ram khawpui lian thenkhatahte seminar leh training neiten kan han kal thin a. Hrehawm ka tih thin ber chu state dang atanga lo kalten an state innghahna leh hmachhawp chi hrang hrang chhuang taka an sawi laia kan state-in innghahna, hmachhuan sawi tur kan nei ve lo thin hi a ni,” a ti. 

THAT LOH THEIH LOHNA BAWM lehkhabu hi ngun taka han chhiar vang vang hian a sawi tum tak chu kan political system siam that hi ni berin a lang. Hemi chungchang UNAU CAKE INPHEL tehkhin thu hmanga a tar lan hi tawi te han quote chhuak ila -

“Unau naupang pahnih hi an pain rem hre takin ‘That loh theih lohna bawm’ hmangin cake inphel turin hetiang hian rem a ruatsak a. Naupang tê mah ni se, an duham tlat tih kha a hre ran si a. ‘A u zawkin a phel ang a, a nau zawkin a thlang hmasa ang,’ a ti a. A u zawk khan a nauvin a thlang hmasa dawn tih hre rengin uluk takin, intiat thei ang ber khan a phel a. Intiata a phel loh chuan a lian zawk zawk kha a nauvin a chang dawn tih a hria a, a tê zawk chan a duh bik si lo! A thlang hmasa zawk tan lah a intiat reng tho avangin thlan hmasak khan awmzia a nei chuang si lo...,” tiin.

A chunga tehkhin thu atanga chiang reng mai chu, “Kan political system hi fuh se kan ramin sorkar tha kan nei ang a, ei rukna leh hlemhletna a bo ang a, rethei leh hausa inkar a zim ang a, a hmutu tur hre saa tender chhan a reh ang a, contract work a lo tha tawh anga, party bil sorkar awm tawh lovin mipui huap sorkar kan nei ang a, system tha hnuaiah chuan sum tam tak senga kan fate phai school thaa dah a ngai tawh lo vang a, sorkar hna lak a lo fair tawh anga, kuthnathawktuten an thawh milin hlawh an lo hmu ve tawh anga, Pu Rokunga te Raltiang ram sawi thinah khan Mizo mipui zawng zawng hi kan lut thei mai dawn....,” a lo ni!

That loh theih lohna bawma thu leh hlate hi party bilin an aupui tur hi a uihawm hlein ka hria a, a chhan pawh party dang tan chuan mi party inzawrhna han aupui ve chiam a rem dawn loh vang a ni. Party bil aupui tur chu ni lo se Book of the Year-a thlan hial chakawm khawpa lehkhabu tha leh hlu, vawiin leh naktuk thlenga mi tin, a tha zawnga kan nun kaihruai thei inziahna a ni si a, chuvang chuan a man a to lem lo bawk a, Mizo mipui zawng zawng hian chhiar vek thei ila, eng emaw ti kawng zawng talin kan hlawkpui ngei ka beisei.

Share now