Article

I hma lam hun tur

Lailen - Feb 21, 2021

I hma lam hun tur

Hma lam hun tur han tih ngawt mai chu eng nge maw ni le, kan ti thei ang. Nia, mihringte hian hun chi thum kan nei a - hun kal tawh, tun hun leh lo la awm tur. Heng zingah hian ‘tun hun’ hi a pawimawh ber ang, han ti ila kan tih sual ka ring lo.

Hun lo la awm tur a mi hriat châk hian ai-te kan en a, kut zia, horoscope-te kan en bawk thin. Tin, zawlnei inti thenkhatten an hrilh lawk bawk thin - lungpui a lo lum dawn tih te, chhiatna rapthlak tak a lo thleng dawn tih te; mahse, kan vannei nge ni, vawiin thlengin kan la tawng lo.

Sawrkar, pawl leh mi mal ten tum siamin, tun atanga kum 5/10-ah chuan hetiang hi kan ti ang, a letin kan tipung ang; tin, mi malte pawn tum (ambition) kan siam bawk thin.

Ruahmannate hi chu kan siam lawk chiam chiam thei a; mahse, a hlawhtlinna thleng tak tak tur chuan harsatna eng eng emawten min tibuai leh mai thin. Heng ruahmanna kan siam thinte hi kan hma lam hun atana kan tih theih tawk a ni deuh ber mai, engtin nge i’n lo thlirho zel dawn teh ang.

Vanduai/vannei: Leilung danah mi tha leh fel, dik te hi chu kawng engkimah tluang leh tha taka kal chho zel tura rin an ni. Thil tha leh malsawmnate pawh dawng tura ngaih an ni.

Hetih lai hian mi tha lo, hlep ruk ching, dawt sawi hmang, etc. te chu a tawpah chhiatna/manganna nasa tak emaw tawng tura rin an ni. An lo tawng ta a nih paw’n miten mak an ti thin lo, “A tawng har zawk ngawt alawm,” te kan ti thin. Mahse, mi tha leh fel tak tak sawisel bo turte pawh hian vanduaina rapthlak tak, chhiatna eng emaw tak han tawng ta tlat hi kan awm ve bawk a. Chutiang bawkin mi tha lo, fel lo takte paw’n malsawmna, vanneihna ropui tak tawng ta tlat kan awm thin bawk a.

Nia, heng mite hi chu khuarel piah lam (Exceptional case) te han ti ila, a ni thei mai ang chu, thil thleng tam lo tak a ni. Angkhatin ni a chhuahtir a, a tlaktir leh thin, Pathian rorel dan a ni e. A khai khawm nan chuan, “An vannei hle mai, vanduai hle mai,” i ti mai ang.

I hma lam hun tur chu: Bible-ah hian chiang takin mihringten kan tuh rah kan seng zel dawn, tih min hrilh a. Miin thil tha lo a tuh chuan nakinah thil tha lo vek a seng dawn, chutiang bawkin thil tha a tuh chuan chu mi vek chu a seng leh dawn.

Miin huanah maian a tuh chuan maian a seng dawn, Vaimim chu a seng daih dawn lo, chuvang chuan eng nge kan seng dawn le? Hma lam hun tur chu Chung lam chauh lo chuan hre lo mah se, heti hian a lo thlir lawk ve theih a ni.

I hun kal tawh zawng zawngte han thlir kir teh le, eng tih nan nge i lo hman thin deuh ber? Zu in nan te, hlep ruk nan te, dawt sawi nan te, hur nan te a i lo hman thin chuan, i hma lam hun tur chu eng vak thei lo vang.

Chutiang bawkin hnathawh nan te, mi dangte tanpui nan te, tawngtai leh Bible chhiar nan te a i lo hman thin chuan i hma lam hun chu êng turah ngai rawh. Sawi tawh angin kan tuh rah kan seng dawn; tichuan, i hun kal tawh atangin i hma lam hun tur chu i thlir thiam thei ang.

Engtin nge? Eng tin nge hma lam hun tha chu kan neih theih ang, hun kal tawh lam lah kan ko kir in kan siam tha thei tawh bawk si lo va?

Awle,tun hun kan la nei a ni, kan tun hun apiang kan hman that zel chuan a lo inkhawl khawm ang a, a lo rei chuan chanchin tha tak kan lo nei thei dawn a ni. Eng tin nge kan tun hun chu kan hman that theih ang le?

Zingah tho la, a ruka hmu thintu che Pathian hnenah inhlan thin rawh. Bible-te pawh chhiar fo la, taima takin chhiar thin rawh; tichuan, i nun kawng chhuk chhoah thurawn tha tak pe thintu i nei tihna a ni mai.

Zirlai tan chuan taima taka lehkha zir thin kha a ni mai, chutiang bawkin ni tin hna theuhah te rinawm leh taima taka thawh te. Zu in mi ka nih chuan ka sim a ngai, vaihlo leh a chi dangte pawh ka tih loh a ngai; tichuan, hriselna kawngah hma ka sawn thei ang.

A tawp berah chuan, “…kum 100 dam tur ang in hna thawk la, naktuka thi mai tur angin tawngtai rawh,” tih thufing hi kan thu hnuhnung atan chuan inhmeh hlein ka hre bawk.

Hma lam hun hriat lawk hi a awm lo viau a, Thuthlung Hlui huna zawlne tena an hrilh lawk thin tih loh hi chu. A dik tak chuan second khat pawh hi kan thu lo a ni. Covid-19-te pawh a tirah chuan, “Khua a lo lum chho ang a, a reh ve mai ang,” an ti ngawt a; mahse, a ni ta chuang lo a ni. Hetiang a nih avang hian kan arkhawthimdai tur tihna chu a ni chuang lo, kan inbuatsaih ang a, theih tawkin kan thlir lawk ve tur a ni. Heng insurance chi hrang hrang ang chite leh bank-a pawisa khawl keuh keuh ang chite pawh hi inhmakhua nan chuan tha ve tak a ni.

Pawisa khawlna tha tak an tih bawk chu mamawh bak thil lei loh, tula kan hman tur pawh hi eng emaw chen han dah tha hrih thei ila, an tia lawm. Khawvel chu a awm ngai rengin a awm ang a, keini erawh kan la ral dawn a ni, thangtharten an la rawn rochun zel ang a, eng tin nge an la rawn awm dawn tih chu rinthu mai bak chuan kan hre thei lo.

Awle, kan hma lam hun tur atan kan vawiin hmang tha ila; tichuan, kan tu leh faten Zoram nuam an neih theih ngei nan.